נמרוד קפלוטו
כך תצלמו בסמארטפון כמעט כמו מקצוענים
עודכן: 13 באפר׳ 2020
מראת סלפי | קורס צילום בטלפון סלולרי | קורס צילום בטלפון
לא מעט פעמים שואלים אותי איך לצלם בטלפון הנייד וההסבר הוא די פשוט - הגיע הזמן להתייחס לטלפון הנייד כמצלמת פוקט לכל דבר ולהתחיל לתת תשובות לכל מה שקשור למצלמה הקטנה הזו

המצלמות של היום מציעות מגוון רחב של אפשרויות לצילום ממש כמו מצלמה מקצועית.
נכון, אין לכם עדשה גדולה וכבדה, גוף ממתכת ששוקל כמה קילוגרמים אבל המצלמות במכשירי הסמארטפון בהחלט מגישות לכם מענה רחב לכל מה שקשור לצילום איכותי ולא מתפשר.
חברות גדולות כמו "אפל" ו"סמסונג" מציעות מכשירים שמזהים חיוך, תנועה והיום גם עומק שדה ברמה ממש איכותית.
יצא לי לשמוע את המשפט: "כן אבל לך יש מצלמה מקצועית" ואז הבנתי שאלו שנולדו אחרי שנת 1990 לא זכו להכיר את מצלמות הפוקט הקטנות של חברת "פוג'י" שהיו בערך בגודל של סמארטפון שחוללו ניסים ונפלאות והגיעו בעיצובים מדהימים (הייתה כזו בצבע צהוב לימון) והביצועים היו מטורפים.
אז נכון, מכשיר הסמארטפון לא יכול להפיק צילומים כמו מצלמה מקצועית גדולה בעלת עדשה מיוחדת ונכון שאי אפשר להדפיס את הצילומים על קיר בסלון או על שלט בנתיבי איילון אבל בהחלט ניתן לעשות בטלפון קסמים ובואו נודה בעובדה הפשוטה - אתם משתמשים בו רוב הזמן לרשתות החברתיות בלבד.
בודדים האנשים שבאמת מדפיסים תמונות שצולמו בטלפון הנייד ואם הם כן זה לרוב תמונות מהגן של הילדים או תמונה ממש אבל ממש מדהימה (וגם זה בסוף נמצא על המקרר).
אין לי ספק שלשלוף אלבום גדול מהארון ולהתחיל לדפדף בו זה דבר מרגש אבל בו זמנית צריך לחסוך בנייר ובטח החומרים שעליו מזהמים ולכן איפשהו אני מרגיש שזה נכון לעידן שלנו.
אז תרשו לי הפעם לעשות קצת סדר ולהזכיר לכם שהיום המכשיר הקטן והחכם הזה יכול לצלם כמעט הכל ברמה מקצועית.
בשנים האחרונות נפתחה גם האפשרות לשחק במהירות התריס (הדיגיטלי כמובן) ובצמצם עצמו מה שמביא את המצלמות הקטנות הללו להפיק תוצאות מושלמות ולא פחות מקצועיות.
צילום זה לא רק מצלמה מקצועית, אל תתבלבלו! צילום טוב זו עין חדה, רגישות לסביבה ודרך יצירתית להעביר מסר בצורה הכי פשוטה וישירה. אני בטוח שחברי למקצוע היו מוסיפים כאן עוד כמה שורות אבל אני באמת מאמין שהתרכובת הבסיסית של תחום הצילום זה המון רגישות ומכאן מתחיל האתגר האמיתי בתמונה טובה.
מצלמות הסמארטפון לקחו את כל מה שבעצם קיים במצלמה מקצועית ואיגדו הכל למכשיר אחד קטן ויפה. לא צריך להתחיל לשנות ערכים או ללחוץ על כל מני כפתורים - פשוט לכוון את המכשיר למקום הנכון וכפתור אחד בודד שמתעד את הסיפור המלא. פשוט וקל...
אז הנה לכם כמה טיפים פשוטים שבהחלט יכולים לתת לכם כלים לצלם בצורה נכונה בטלפון הנייד:
1. אנחנו מחזיקים את הטלפון ביד שלנו רוב היום וכתמים לא חסר - בידקו כי העדשה נקיה משומן או כל ליכלוך אחר. אם קבלתם תמונה שנראת כמו חלום מתוך סרט בשנות ה-70 כנראה שהעדשה ממש מלוכלכת.
החולצה שלכם היא לא הפתרון אבל המטלית של משקפי השמש בהחלט כן.

2. מצלמות הסמארטפון מצלמות תמונות בכל מיני סוגי איכויות שונות ולכן אני אישית ממליץ לצלם באיכות הכי טובה שיש. אין לדעת מתי באמת יבוא לכם החשק לתעד ואז להדפיס את התמונה רק חשוב לוודא שיש לכם מספיק מקום איחסון במכשיר הנייד.
3. השתמשו בגריד (רשת) התמונה מחולקת על ידי שני קווים אנכיים ושני קווים אופקים באופן שיווצרו בה תשעה חלקים (שלושה שלישים אנכיים ושלושה שלישים אופקיים) וכך ניתן לראות את מיקום האוביקט שלכם בצורה הכי מדוייקת שיש. המונח המקצועי נקרא "חוק השלישים" ובנושא זה ארחיב בכתבה שתעסוק בקומפוזיציות. אגב בכל טלפון נייד ניתן להפעיל את הרשת הזו בצורה קלה ופשוטה (ממליץ לכם מאוד).

4. תאורה נכונה היא המפתח ליצירת תמונה מושלמת. כן כן, כולם שואלים אותי "מהי התאורה הכי מושלמת בכדי להוציא תמונה טובה" - אין דבר כזה. הכל תלוי במסר שלכם. השמש היא אומנם אחת המתנות הגדולות שהייקום נתן לנו אבל קשה להגדיר מהי השעה הכי טובה - זה סיפור אחר לגמרי.
אז מהי התאורה הכי טובה? שניה לפני שאתם מרימים את הטלפון ומתחילים לצלם בידקו איפה השמש נמצאת ושימו לב שאתם לא נמצאים מולה - אם יש משהו שמכשירי הסמארטפון עוד לא הצליחו לפתור עד כה (ולא, הפלאש לא ממש עוזר) זה כאשר השמש נמצאת בנקודה נגדית ואז המכשיר ה"חכם" מבין שצריך לסגור צמצם (אסביר בפוסט נוסף מהו צמצם) ואז היי, הכל חשוך וניתן לראות רק קווי מתאר של האובייקט המצולם. עוד טיפ, כשאתם עומדים בחוץ - בידקו איפה נמצא הצל שלכם.

5. לסמארטפון עדשה קטנה ונחמדה אבל בהחלט קטנטונת. בטלפון הנייד קיימת אפשרות לבצע זום בצורה דיגיטלית (גם את הנושא הזה עוד לא פתרו) ואכשהו זה תמיד מפיק תמונות מגורענות ולא ברורות. אם יש לכם אפשרות להתקרב לאוביקט המצולם (בהנחה שזה לא נחש) התקרבו כמה שיותר מבלי להפעיל את הזום של המכשיר.

6. בכל מכשיר ניתן לשפר את איכות התמונות במערכת הפנימית שחברת הסמארטפון בנתה עבור המשתמש.
יש לי חדשות בשבילכם - חברת אינסטגרם היא לא הראשונה שהמציאה את המושג פילטרים. למעשה אלו מצלמות הפילים של שנות ה: 50, 60, 70 והלאה...אבל הלכתי רחוק מדי...
לאחר מכן חברת אפל הבינה שהיא יכולה לפתח מערכת שלמה של פילטרים מגניבים ומיד הכניסה את האפשרות לשנות את צבע התמונה והסגנון שלה ורק אז הוקמה אינסטגרם. יצא לי המון פעמים לגלות שמשתמשי הטלפון החכם בכלל לא יודעים שיש להם פילטרים (ממש מגניבים) מובנים בתוך המכשיר. כן כן, ראיתי מה אתם עושים - נכנסים לאפליקציות השונות במכשיר, משנים את הצבעים או מוסיפים פילטרים ואז שומרים במכשיר ואז מעלים את הצילום לרשת (סיוט מתמשך) אין צורך!
7. צלמו כמה שבא לכם! בעבר היום לנו סרט צילום של 36 תמונות וזהו! היום אפשר לצלם כמה שרוצים ואז לסמן לנו את התמונות שאנחנו אוהבים ואת השאר לסל המיחזור.
8. קחו נשימה והתבוננו - מאוד קל להרים את הטלפון ומיד לצלם אבל בסופו של דבר צילום טוב הוא צילום שהקדשנו לו אפילו כמה רגעים נוספים של מחשבה. אני מבטיח לכם שתגלו עולם מדהים וחדש דרך המצלמה הקטנה הזו שנמצאת איתכם רוב היום (אם לא כל היום).
בהצלחה
* הכתבה מנוסחת בלשון זכר, אך פונה לנשים ולגברים כאחד
#לצלםבטלפון #סמארטפון #מצלמתפוקט #קורסצילום #צילוםמקצועי #חוקהשלישים #אייפון #נמרודקפלוטו #טיפיםלצילום #מכשירנייד